Știai că?

Waste - Intro

Waste - The W Files

Waste - What is Waste

Deșeurile (sau gunoiul) sunt resturi de materiale şi obiecte folosite sau defectate care nu au nici folos, nici valoarea pentru noi. Deşeurile pot fi, materiale, obiecte, resturi de materiale, din activităţi economice, menajere și de consum.

Deşeurile menajere sunt amestecul de deșeuri pe care îl aruncam în pubelă: materii organice, hârtie de scris, carton, altă hârtie, sticlă, metale feroase, folii de plastic, mase plastice, corpuri goale, ambalaje compuse, lemn, scutece, minerale, fire electrice, textile, etc.

În viaţa noastră de zi de zi ne confruntăm în mare parte cu aceste tipuri de gunoi:

Waste - Waste Types

Know about Waste

ORICE element, materiale, substanțe, etc poate deveni deșeu în ORICE moment al existenței sale.

Perioada de degradare a anumitor tipuri de deșeuri poate depăşi 1000 de ani. De exemplu, degradarea unei ţigări durează 12 ani. O cană de aluminiu are nevoie de 200 – 500 de ani pentru a degrada total. Scutece de plastic și tampoane igienice se descompune în vreo 500 – 800 de ani. Şi  o sticlă are nevoie de aproape 1 million de ani pentru a descompune.

Old Plastic Bag

Waste - Facts - 1

Deșeuri menajere constitue doar 14% din cantitatea totală de deșeuri generate.

Cea mai mare contribuție la poluarea cu deșeuri vine din industrie și agricultură – până la 80% din volumul total a gunoiului creat.

Waste - Facts - 2

Deșeurilor toxice și electronice ocupa doar 2 – 4% din volumul total de deșeuri generate, dar aceste tipuri de gunoi sunt cele mai poluante și dăunătoare în comparație cu toate celelalte tipuri.

Anumite tipuri de deșeuri periculoase au efecte cancerigene și chiar mutagene.

Noi, oamenii, am poluat cu succes nu numai planeta noastră, dar, de asemenea și spațiul din jurul ei – în prezent, există aproximativ 500 000 de elemente de moloz în cosmosul din jurul Pământului.

Waste - Facts - 3

Cea mai mare acumulare a deșeurilor pot fi găsită în Oceanul Pacific – acolo este o zonă plină de gunoi, care acoperă un teritoriu de până la 15 000 000 de kilometri pătrați (aproximativ 8% din dimensiunea Oceanului Pacific).

În fiecare an vreo 45 000 de tone de deșeuri din plastic sunt aruncate in oceanele lumii. Unul dintre rezultatele acestui fapt este că până la un milion de păsări și o sută de mii de mamifere marine mor în fiecare an din cauza acestui gunoi.

Waste in Ocean

Waste - Facts - 4

Deșeurile contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră şi schimbarea globală a climei.

Deșeurile agravează problema foametei şi sărăciei la nivel mondial prin “cucerirea” şi poluarea teritoriilor, care ar fi putut fi folosite pentru agricultura.

Aproximativ 60% din tot gunoi care este aruncat la groape de gunoi pot fi reciclat.

În fiecare duminică mai mult de 500 000 de copaci sunt utilizate pentru a produce ziare, 88% din care nu sunt reciclate niciodată.

Reciclarea unei căni de aluminiu economiseşte energie echivalentă cu cea necesară pentru un televizor de a lucra 3 ore.

Aproape 50 de milioane de tone de e-deşeuri (deșeuri electronice cum ar fi telefoanele mobile și computere) sunt create în fiecare an de câtre oameni în întreaga lume. Acest lucru este suficient pentru a umple o linie de camioane cu gunoi, care înconjoară aproape tot globul.

Human Evolution

Waste - Situation

Deşeurile acum acoperă practic toată planeta noastră. Gunoiul este peste tot: în sate şi oraşe, în terenuri şi păduri, în râuri şi lacuri, în pământ şi cosmos…

Pentru a monitoriza situaţia cu invazia deşeurilor în lume noi folosim un instrument virtual – Explorator de Deşeuri. El arată ce se întâmplă cu gunoiul în fiecare ţara pe glob.

Pentru a accesa Exploratorul de Deşeuri apasă pe calculator:

Access

Stop the Invasion

RecycleRenunţă, pe cât posibil, să cumperi produse care se aruncă după folosire, de exemplu şerveţele de hârtie, role de hârtie, veselă din carton, feţe de masă din hârtie, şervetele pentru masă din hârtie sau hârtia pentru împachetat cadouri.

Utilizează produse reciclate din maculatură, de exemplu hârtie de scris, hârtie igienică, batiste, caiete etc.

Utilizează la maximum hârtia de scris, scriind și pe verso.

ContainersPentru provizii utilizează sacoşe din pânză, în locul sacilor de plastic.

Cumpără produse durabile sau ce se pot utiliza de mai multe ori, în locul articolelor de unică folosinţă sau produse din recipient marcate.

Nu aruncă la gunoi materialele plastice reciclabile, le poţi curăţa şi refolosi sau le poţi duce în centrele de colectare locale.

You can be a Hero

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s